Een nyeu liedeken

Concept en onderzoek
Leonore Spee & Sascha Bornkamp (TELETEXTmuziek)
Ondersteuning
WALPURGIS
Een nyeu liedeken onderzoekt het representatief zelfbeeld van de 'nieuwe Vlaming' in Vlaamse vocale volksliederen. Wie is de ‘ik’ in Vlaamse volksliederen en hoe verhoudt deze zich tot ‘de ander’? Hoe lezen we de liedteksten vandaag de dag? Wat vertellen ze ons over de plek waarop we leven? Wat zeggen ze over het politieke klimaat in de stad? Zien we onze identiteit in de liedteksten weerspiegeld, of juist niet?

Vijf volksliederen, opgetekend in Antwerpen tussen 1544 en 1944, dienen als onderzoeksobjecten. In gesprek met o.a. erfgoedspecialisten, volksmuziekbeoefenaars, politici, leken en nieuwkomers wordt een netwerk van actuele duidingen van dit liedmateriaal in kaart gebracht.

Elk lied wordt gekoppeld aan een nieuwstedelijke ontmoetingsplek in Antwerpen, waar nieuwe allianties ontstaan tussen kunsten, ambachten, activisme en de stad. Aan jonge kunstenaars werkzaam op die locaties vragen de makers om zich met het lied te verbinden.

Met kunstenhuis deFENIKS als thuisbasis broeden deze twee jonge makers geregeld verder op hun onderzoek om Vlaamse volksliederen in een hedendaags jasje te steken. In de aanloop naar een vijftal muzikale manifestaties in 2020, stellen zij zich deze vragen hardop en gaan in persoonlijk gesprek via één-op-één ontmoetingen.

Inschrijven nieuwsbrief