Wij, de Verdronkenen

meerstemmig muziektheater over de moed en de veerkracht van de mens in opstand
Duur van de voorstelling: ca. 90 minuten
Carsten Jensens speech na de Deense première

“Somehow, I ended up seeing my own novel clearer than I have ever seen it. I somehow felt that you really grasped the essence of it. A strong, daring and for me enlightening interpretation of my own work… Thank you for an amazing, unforgettable evening.”

Beluister hier de volledige speech.

Recensies

Concertnews (BE), Bert Hertogs
**** "Een verhaal van nu. Over een groep mensen, een samenleving die aanvankelijk erg goed aan elkaar hangt maar de cohesie verbrokkelt. (…) Het is via dit soort voorstellingen, die de vinger aan de pols houden van onze maatschappij en kritisch durven zijn, dat sommigen misschien tot inkeer komen."

De Standaard (BE), Filip Tielens
**** "Met ook Kloppend Hert uit Gent en de anarchistische muzikanten van het Nederlandse BOT aan boord, weet WALPURGIS muziektheater een knap gesamtkunstwerk te creëren van deze moderne Odyssee. (...) De grenzen tussen acteurs en muzikanten vervagen in deze zwierige volksopera, die niet alleen muziek puurt uit cello, xylofoon en vleugelpiano, maar ook uit een hamer, hark en kletsend touw."

pzazz (BE), Pieter T'Jonck
”Niets grijpt meer aan dan een groep mensen die samen zingen over hun leven en hun strijd. ‘Wij, de Verdronkenen’ van het gelegenheidsensemble WALPURGIS/BOT/Kloppend Hert is er het beste bewijs van."

Theaterkrant (NL), Evelyne Coussens
"Wat is het bovendien een plezierige uitdaging om je oor telkens te moeten ‘herijken’, niet alleen van Nederlands over Vlaams tot Arabisch maar ook van industriële bricolage over rap en collectieve zeemansgezangen naar de hoge contratenor van Pieter De Praetere. De consequentie waarmee Vindevogel haar concept van ‘wij’ doorzette tot op alle niveaus dwingt bewondering af. (...) In Wij, de verdronkenen lijkt elke hiërarchie uit den boze: vertellen is even belangrijk als zingen, musiceren, dansen of een handspot bedienen."

De Standaard (BE), Filip Tielens
**** ”Beste vijf voorstellingen van de week. Een zwierige volksopera (…) voor het eerst te zien in België tijdens Wintervuur. Schip ahoy!"

Politiken (DK)
'Wij, de Verdronkenen' door de Deense krant Politiken uitgeroepen als hoogtepunt én verrassing van het jaar!

Politiken (DK), Monna Dithmer
***** "'Wij, de Verdronkenen' van Carsten Jensen is een triomf van een theaterstuk (...) een muzikale krachtmeting, vol krachtig gecomprimeerde beelden en mensen die sterk getekend zijn door het leven. (...) Je hebt het gevoel iets heel bijzonders te hebben bijgewoond – niet alleen vanwege de kwetsbaarheid en de menselijke kracht die spreekt uit het verhaal maar ook uit die van het hele project zelf."

Kulturkupeen (DK), Ulla
***** "Ontroerend muziektheater naar het boek van Carsten Jensen, maar zonder sentimentaliteit noch direct onderdanige couleur locale. (...) Werkelijkheid en theater versmelten op een schitterende manier."

Iscene (DK), Rie Hammer
**** "De enscenering is aanstekelijk, knap en tamelijk abstract. (...) Het decor is, net zoals de zee die voortdurend in beweging is, een planken vloer op wielen, die telkens opnieuw uit elkaar getrokken wordt en in verschillende formaties weer in elkaar gezet kan worden. (...) Het is een verhaal met veel verschillende lagen (...) Het muzikale gedeelte van de voorstelling is weergaloos en ondersteunt op expressieve wijze de vertelling."

Fyens (DK), Anette Hyllested
***** "'Wij, de verdronkenen’ is als een droom, waarin de focus zich de hele tijd verplaatst. Alsof je je op een schip bevindt waar het roer zijn eigen leven leidt, terwijl het ons van de ene magische belevenis naar de andere voert."

Leeuwarder Courant (NL), Gitte Brugman
"Vlakbij het Noordzeestrand klinken in de avond felle slagen van hamers op metaal, van stampende voeten op het houten dek, van ratelende kettingen en draaiende lieren. Mannenstemmen vermengen zich met het gekrijs van de meeuwen en het ruisen van de zee. (...) Wij, de Verdronkenen brengt muziek uit alle windstreken, die stampt en wringt."


Jyllands-Posten (DK), Morten Hede
**** "De prachtige zangstemmen en de chaotische klankbeelden gaan recht naar het hart."

Sceneblog (DK)
***** "Een grootse voorstelling. (...) Judith Vindevogel is erin geslaagd om van het gigantische boek van Carsten Jensen Wij, de verdronkenen een 90 minuten durende muziekdramatische voorstelling te maken over de zee en de oorlog, samenhorigheid en gemis, de levenden en de verdronkenen. En wanneer de jonge kapitein Knud Erik voor de keuze staat om de vele, verdrinkende schipbreukelingen uit het water te vissen of niet, is de associatie met onze tijd, zijn dilemma's en de problematiek rond de vluchtelingenstromen van vandaag, snel gemaakt."

Interviews

14/06/2019 - Oerolkrant (NL), Kiriko Mechanicus

02/07/2019 - Fyns Amts Avis (DK), Peter Becher Damkjaer
"Er zullen natuurlijk personages en verhalen zijn, die herkend zullen worden door zij die het boek gelezen hebben, maar we vertellen de verhalen zoals die door onze ogen gezien worden. Carsten Jensen is een kunstenaar en heeft ze op zijn manier verteld, wij vertellen ze verder op onze eigen manier."

Reportages

19/06/2019 - Opium TV Oerol (NL), Adriaan van Dis
>> Herbekijk van 3:56-11:12
"Ik vond het een geweldig festijn voor oor en oog.(...) Het zit boordevol prachtige, grappige muziekelementen. Ingenieus!"

07/07/2019 - Regionale televisie (DK)

07/08/2019 - Nationale televisie (DK)
>> Herbekijk van 22:00-24:38

08/08/2019 - TV2 (DK)


(Publieks)reacties

"Waw, wat een voorstelling. De energie en enscenering, zo goed gedaan. En zo'n breed klanken/muziekpallet en toch klopt het helemaal. Blij dat dit mijn laatste voorstelling was van 2019."
Katelijne Morreel, directeur publieksontwikkeling Publiq

"Proficiaaaat!! Schitterend werk."
Johan Penson

"Fantastisch!"
Leen Coene

"T was over(ge)weldig(end)."
Christel Abbeloos

"Het was prachtig."
Caroline Basyn

"Dank voor deze onvergetelijke en ook emotionele voorstelling."
Lisette Willems

"Een nieuwjaarstip voor u (…) ga dat zien; zo schoon, zo fysiek, zo in the face of my soul, zo des mensen, zo rauw muzikaal, zo verrassend vokaal, zo zot instrumentaal, zo intens, zo gevarieerd, zo poëtisch, bravo!!!!"
Frank Hoelen

"WAT EEN MOOIE BEKLIJVENDE VOORSTELLING"
Werner Welslau

"Wat was het een unieke voorstelling! Ik heb intens genoten, maar ook kippenvel momenten en herkenning."
Willie Buren, NL

"Wat een mooie, krachtige voorstelling. Muziektheater op z’n best. Gaat dat zien!!"
Ad van Dijck, NL

"Aanrader!"
Bert Van de Belt, NL

"I was there and I loved it."
Paul Donders

"Ik zag 'm gisteravond, prachtige voorstelling!!"
Barbara Kouwijzer, NL

"Fantastische voorstelling!!"
Janny Aaftink, NL

"Het was geweldig! Ik heb er van genoten!"
Marc Verbelen

"De voorstelling is ongelooflijk verrassend, ontroerend en soms grappig. Heel dankbaar dat ik dit heb mogen meemaken!
En dat in Marstal zelf. Het boek ook lezen zou ik zeggen, liefst samen met anderen. Ik heb daar vrienden voor het leven aan over gehouden."

Lisette Willems

"Woorden kunnen de lading van deze voorstelling niet voldoende dekken. Ongelooflijk, magistraal, fenomenaal…"
Isabelle Vandemaele

"Adembenemend!"
Inge Vyt

"Thank you for a fantastic performance! Outstanding in every sense of the word!!!"
Inger Birkestrøm Juul, Stagedirector, DK

"I just loved the moments when you went musically totally berserk on stage and hit on everything around you: jumping, stumping, singing and playing, making the most wonderful and interesting sounds. I would so much have loved to be in there with you. It was so utterly energetic and powerful. Also I really admired your costumes, the whole scenery and the very recognizible scenes from the book. It was amazing. Thank-you so much."
Marianne Mitchell, DK

"En helt uforglemmelig oplevelse." (An unforgettable experience
Ulrika Hardt, DK

"I var SÅ gode - det var en kæmpe oplevelse. Tak for storslået Forestilling." (You guys were so good - it was a huge experience. Thanks for the magnificent performance)
Aase Clemmensen, DK

"Tak for en fantastisk oplevelse." (Thank you for an amazing experience)
Lisbet Boysen Bødker, DK

"Kæmpe tak til jer! En uforglemmelig fornøjelse." (Huge thanks to you! An unforgettable pleasure)
BaggårdTeatret, DK

"Tak for en fantastisk oplevelse." (Thank you for an amazing experience)
Jeanne Carlsen, DK

"Ik vond de voorstellling supermooi. En heel bijzonder om het daar in Marstal te zien. Ben benieuwd naar het boek."
Leen De Veirman

"Pure, heerlijke voorstelling."
Paula Bartelen

Inschrijven nieuwsbrief